Kleine dagelijkse wondertjes

Het dagelijks op ambachtelijke wijze bakken van brood is een traditie om in ere te houden. Toen Alain Coumont besloot om een bakkerij te beginnen, moest hij een naam kiezen. Hij herinnerde zich dat zijn vader uitriep ‘moi, ce n’est pas mon pain quotidien!’, wat kan worden vertaald als: ‘het is mijn dagelijks brood niet’. Alain wist dat hij niet verder hoefde te zoeken voor de tekst die boven zijn bakkersdeur zou prijken. Welkom bij Le Pain Quotidien, ‘het dagelijks brood’, daar waar het verleden het heden ontmoet en de toekomst vandaag is.

Een familiebedrijf

Alain Coumont leerde de schoonheid van het bakken al als jong kind. Omdat hij nog te klein was om op het aanrecht te kijken, trok zijn tante Simone een stoel bij voor Alain. Hij kon daar dan op staan om toe te kijken hoe zij brooddeeg maakte. Elke zondag werd er gebakken, niet alleen broden en bolletjes, maar ook een tiental taarten.

De familie Coumont
Alain en zijn oudere broer

Zijn streven om mensen blij te maken met gebakken lekkernijen stamt al uit een lange reeks voorouders. Alains grootouders van moeders kant hadden een restaurant in de buurt van Luik, België en zijn vader was opgeleid tot chef-kok. Alain studeerde zelfs aan dezelfde hotelschool als zijn vader, in Namen, België. Hij trad in hun voetsporen tot het tijd was om zijn eigen weg te bewandelen.

Onmogelijke perfectie volmaakt beheerst

Als jonge chef-kok in Brussel zocht Alain overal naar brood dat net zo lekker was als het brood dat hij als kind at. Het was misschien maar goed dat hij dat niet vond, want daardoor realiseerde Alain zich dat hij zijn verlangen naar dat heerlijke brood uit zijn herinnering alleen kon stillen door het zelf te creëren. Zo ontstond Le Pain Quotidien; door Alains zoektocht naar het oude, vertrouwde brood.

De eerste vestiging van Le Pain Quotidien

16 Rue Dansaert Bruxelles, Belgique

De eerste vestiging van Le Pain Quotidien opende haar deuren in 1990 in Brussel. Binnen enkele maanden openden er nog tien vestigingen en allemaal boden ze de authentieke broden aan waarmee Alain was opgegroeid. Zeven jaar later realiseerde Alain zijn droom om ook in de VS een vestiging te hebben door de opening van zijn paradepaardje, de bakkerij op Madison Avenue in New York City. Inmiddels is zijn idee van versgebakken, ambachtelijk bereid brood een traditie geworden voor de omwonenden en vrienden van de 200 Le Pain Quotidien-vestigingen die zich overal ter wereld bevinden.

Alain: ‘Mijn gedachte was eenvoudig: een plaats hebben waar je je thuis voelt… ook al ben je niet thuis.’

Alain