Aanschuiven en genieten

De naam ‘Le Pain Quotidien’ betekent ‘het dagelijks brood’. En dat betekent alles voor ons. Het is veel meer dan alleen voedsel; het is een levenswijze. Wanneer onze warme, geurige broden uit de oven komen, schuiven vrienden aan onze gemeenschappelijke tafel aan voor de aloude traditie van het breken van brood.

Het gonst van de levendige gesprekken, de naar fruit geurende jam wordt doorgegeven en de tijd lijkt even stil te staan.

Meel, water, zout en tijd

In deze voortdurend veranderende en hectische wereld nodigen we je uit om even tot rust te komen op een plek waar de traditionele eenvoud wordt gekoesterd. Onze bakkers beginnen met slechts vier ingrediënten: steengemalen biologisch meel, zeezout, water en levain (zuurdesem). Het deeg wordt geduldig met de hand gekneed en in onze met steen beklede ovens gebakken. Dit zijn de ambachtelijke broden uit ons verleden, volgens traditie gebakken.

Een snee brood..... en eindeloos veel variaties

Ons handgemaakte brood dient als ‘schildersdoek’ voor ontelbare biologische en seizoensgebonden ingrediënten. Ze komen samen in onze tartines; de Belgische versie van een sandwich. Onze eenvoudige en tegelijkertijd elegante tartines zijn een lust voor het oog en een feest voor de mond.

Belgische handenwarmer

Toen onze oprichter, Alain Coumont, als jongetje in België opgroeide ging hij elke woensdagmiddag naar zijn grootmoeder, die hem opwachtte met een kommetje gloeiendhete chocolademelk. Als hij zijn handen eromheen vouwde voelde hij de warmte in zijn lichaam vloeien en daardoor werd de ijzige winterkou verjaagd.

Als chef-kok laat hij deze herinnering herleven aan de tafels van Le Pain Quotidien. Ook nu nog roepen eenvoudige kommen de herinnering op aan de verrukking van een kind, en verwarmen ze onze vrienden. Ook jij wordt verwelkomd met onze wijde, ronde kommen, die gloeiendhete chocolademelk kunnen bevatten maar ook café au lait. Houd ze in je handen en je voelt je meteen thuis.

Schuif aan

Bij Le Pain Quotidien geloven we dat gezelschap voedt, inspireert en de ziel versterkt. Onze eerste gemeenschappelijke tafel aan de Rue Dansaert in Brussel was getimmerd van sloophout afkomstig van de bodem van afgedankte Belgische treinen. Die eenvoudige planken werden een traditie. Ook tegenwoordig geeft dat ruwe, gerecyclede hout een rustieke geborgen sfeer aan onze winkels; de gemeenschappelijke tafels zijn het hart van de zaak geworden.

Onze gemeenschappelijke tafels zijn lang genoeg om plaats te bieden aan iedereen en smal genoeg om lekker te praten. Ze zijn de plaats geworden waar oude vrienden elkaar weer vinden en nieuwe vriendschappen ontstaan door de gezamenlijke waardering voor lekker eten en goed gezelschap. In een ruimte waar kleuren tot leven lijken te komen, muziek zich mengt met de melodie van de gesprekken en de geur van versgebakken brood de verbeelding prikkelt, is er altijd plaats voor jou aan onze gemeenschappelijke tafel.

Morgen zal precies dezelfde andere dag zijn.